Su Yönetimi
Kampüs “YEŞİL” bir binaya katkıda bulunan çeşitli tasarım stratejileri ve ürünleri kullanılması önemsenmiştir. Bu amaçla; enerji ve su verimliliğinin sağlanması hedeflenmiş ve yüksek verimli cihaz tercihi yapılmıştır. Yağmur suyunun peyzaj sulama sisteminde kullanılması su verimliliğini sağlamaktadır. Kampüs sınırları içerisinde bulunan bitki örtüsünün, mevcut su kaynaklarının ve derelerin korunması hedeflenmiş bu amaçla arazi içerisindeki Çobanlar Deresi temizleme ve ıslah çalışmaları yaptırılmıştır. Ayrıca kampüs içi bitki sulamalarında en az düzeyde enerji tüketimine yer verilerek damla sulama, mikro sulama, yağmurlama, yüzey sulama gibi sistemlere önem verilmiştir.
Bu kapsamda,
- Su sarfiyatında % 70’e yakın tasarruf yapılması hedeflenmiştir.
- Doğal su kaynaklarının tüketimini azaltarak, kaynaklardan daha fazla verim alınması hedeflenmiştir.
- Enerji ve zamandan azami miktarda tasarruf sağlanmaya çalışılmış ve su kaynaklarının korunması amaçlanmıştır.
- Klasik metotlara nazaran daha kısa sürede verimli sulama yapılarak, zamandan tasarruf hedeflenmiştir.
- Sulama ve su depolama sistemlerinden yararlanılarak hayvanlarında su ihtiyacının karşılanması hedeflenmiştir.
Kampüs içerisinde tarımsal sulama için yeraltı suyu kullanılmaktadır. Yeraltından çıkan su depolanarak hem tarımsal sulama hem de acil durumlarda yangın söndürme işlemlerinde kullanılmaktadır. Su transferi elektrikli kontrol sistemleri ile çalışmaktadır.
Yağmur Suyu Depolama Sistemleri
Yağış sonrası yağmur suları bina çatılarından borularla yağmur suyu filtresine yönlendirilir ve filtrelenen su yer altındaki su depolarına biriktirilmektedir. Depolardaki su çeşitli amaçlar için kampüs içerisinde kullanılmaktadır.
Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 04.09.2024 21:39:28 tarihinde güncellenmiştir.