Marmara Üniversitesi 2011 yılından itibaren uzaktan eğitim hizmeti vermeye başlamıştır. 4 Ön lisans, 2 Yüksek Lisans, 3 ortak ana dersi programında kayıtlı yaklaşık 10000’den fazla öğrenci ile Türkiye’de bu konuda en önde gelen konumdadır ve her geçen sene daha da büyüyerek devam etmektir. Üniversitemiz bu öncü konumuna yaptığı donanım, yazılım ve insan kaynakları yatırımları ve bu konuda dünyada yapılan çalışmaları yakından takip ederek ulaşmıştır. Bizler Marmara Üniversitesi çatısı altında çalışanları, öğretim elemanları ve öğrencileriyle mekân sınırını kaldırmış büyük bir aileyiz. Zaman içinde gelişmeleri içimize katarak bugün sınırsız ders imkânı sağlanmıştır, 1000 kişi ile aynı anda canlı ders yapacak yazılım ve donanım gücüne eriştik. Akademik LMS yazılımıyla öğretim elemanlarımız öğrencilerimize klasik sınıfta sunulandan daha fonksiyonlu ve etkileşimli paylaşım yapmaktayız. Uzaktan eğitim; tüm dünyada yükselen bir eğitim şekli olarak gelişim göstermekte, her yeni günle yeni gelişmeler ve özellikler barındırmakta ve sürekli olarak ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirilmektedir. Sistemin arka planında eğitime gönül ve emek veren konusunda tecrübeli ve uzman olan bir ekibin hizmeti vardır.
- Çevrimiçi Dersler: Öğrenciler, öğretim elemanlarının derslerini çevrimiçi platformlarda (senkron ve/veya asenkron bir biçimde) izleyebilir ve materyallere erişebilirler.
- Video Konferanslar: Öğrenci ve öğreticiler, canlı video konferanslar aracılığıyla bir araya gelebilir ve etkileşimli dersler yapabilirler.
- E-Kitaplar ve Dijital Materyaller: Öğrenciler, kendilerine sunulan e-kitaplar, eğitim videoları ve çevrimiçi kaynaklar gibi dijital materyalleri kullanarak öğrenme süreçlerini destekleyebilirler.
- Özgün Çalışma: Öğrenciler, belirli bir konuyu kendi başlarına araştırabilir ve öğrenme materyallerini çevrimdışı kullanabilirler.
- Özelleştirilmiş Öğrenme: Uzaktan eğitim, öğrencilere kendi hızlarında (ve ihtiyaç duyacağı tekrar sayısında) öğrenme fırsatı sunar, böylece her öğrenci ihtiyaçlarına uygun bir öğrenme deneyimi yaşayabilir.
Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) yazılımının temel özellikleri;
- Tek bir yazılım ile içerik, sanal sınıfı yönetilebilmesi
- Üniversitemiz BYS verileri ile uygun giriş ve derslere bütünleşmiş yapı
- Eğitim takvimine uygun yapıda web üzerinden yönetim
- Öğrenci ders takibi, belgelenme ve diğer öğrenci işlerine destek veren raporlama yapısı ile ÖYS üzerinden uzaktan eğitim öğrencilerine destek verilebilmesi
- İnternet üzerinden katılımda öğrenci ve öğretim elemanına sanki klasik bir sınıfta imiş gibi soru, sesli ve/veya görüntü ile canlı derslere katkı verme ve kullanım imkânı
- Beyaz tahta, öğretim elemanının ekran paylaşımı, indirilebilir içerik, anket gibi özellikleri ile daha anlaşılır eğitim imkânı
- Yoklama zorunluluğu olmadığı gibi geçmiş dersleri tekrar tekrar izleme imkanı
- Sürekli gelişime uygun yapı
- Türk Yüksek Öğretimi İşleyişine ve Sertifika Programlarına Uygunluk
- SCORM tabanlı eğitim sistemlerinden içerik alma / verme desteği
- ACE tabanına uyumlu içerik ve soru havuzu desteği
Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) Platformu Tasarım İlkeleri
- Ölçeklenebilirlik
- BYS uygun verileri kullanabilme ve çalışma imkanı
- Türk Yüksek Öğretimi İşleyişine ve Sertifika Programlarına Uyum
- İçerik Alma / Verme Desteği ( SCORM )
- İçerik ve Soru Havuzu Desteği ( ACE )
- Türkçe dil desteği
- Çoklu Öğrenci/Öğretim Elemanı/Yönetici kullanıcı seçenekli Yönetim
- Esnek ve gelişmiş raporlama desteği
- Yönetilebilir ve SSS Yardım Masası Desteği
- Özelleştirilebilirlik Desteği
- Modül Ekleme Desteği
- Entegre Online Sınav Sistemi Desteği
- Entegre Sanal Sınıf Uygulamaları Desteği ( SANAL SINIF)
- Tüm İçerik & Materyallere Tek Noktadan Erişim (ÖYS)
Online Ders Platformu
Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi üzerinden, haftalık olarak ilan edilen derslere ait ders dokümanlarını takip edebilir, sistemde yer alan canlı derslere girebilir, sistemle ilgili merak ettiklerinizi veya sorularınızı e-posta aracılığıyla sorabilir, duyurulardan eğitimle ilgili tarihlere ulaşabilirsiniz. Dersin eğitmeni ile sanal sınıf üzerinden canlı ders alabilir, canlı sohbet veya e-posta üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
İdari Personelin Uzaktan Eğitimi
“2023 Yılı Hizmet İçi Eğitim Takvimi” kapsamında, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi (CBİKO) tarafından hayata geçirilen Uzaktan Eğitim Kapısı Platformu üzerinden idari personelimize (657 Sayılı Kanuna tabi kadrolu/sözleşmeli personel ile işçiler dâhil) zorunlu ve seçmeli olarak uzaktan eğitimler verilmeye devam ediyor. 2023 yılında kamudaki nitelikli çalışan sayısını arttırmayı hedeflediğimiz eğitimlerin üç periyot şeklinde verilmesine karar verilmiştir. Üçüncü üç aylık eğitim takvimi, kişisel ve mesleki farkındalık arttırma yanı sıra kültürel içeriklere de yer verilerek bütüncül bir bakış açısı ile oluşturulmuştur. Bilgi teknolojilerinin öneminin artması, bilginin korunması ve bilgi güvenliğinin önemi ile birlikte “Bilgi Güvenliği Farkındalık” ve “Siber Güvenlik” eğitimleri zorunlu olarak önceliklendirilmiştir. Kamu görevlerinin yürütülmesi sırasında kamu yararına uygun hareket edilmesi bağlamında son yıllarda hassasiyetle üzerinde durulan konulardan biri olan “Kamu Etiği ve Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri Eğitimi” de zorunlu eğitimlere eklenmiştir. “Bireyler Arası İletişim,”, “Çocuklarda Mahremiyet: Afet Döneminde Özellikle Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar”, “Etkili İletişim ve Takım Çalışması Eğitimi”, “Göbeklitepe'nin Gizemli Tarihi”, “Sağlıklı Yaşam” ve “Nasıl Gönüllü Kan Bağışçısı Olurum?” başlıklı eğitimler de seçmeli olarak tüm idari personelimize sunulmuştur. Gelişimi sürekli ve sürdürülebilir hale getirmek, bireysel ve toplumsal gelişimimiz için gereklidir. Tüm dünyanın girmiş olduğu dönüşüm sürecinde geleceği öngörmek ve gelecek nesilleri düşünerek yaşamak için milli değerlerimizden kopmadan düzenli, uyumlu ve sürekli bir ilerleme gerekmektedir. Bu minvalde personelimizin kurum içi eğitimlere katılımını zamandan ve mekândan bağımsız bir şekilde desteklemek maksadı ile Uzaktan Eğitim Kapısı platformu aracılığı ile idari personelimize yönelik farkındalık arttırıcı eğitim planlamalarımız devam edecektir.
Bilgi için tıklayınız.
Uzaktan Eğitim Yöntemiyle Aday Memur Eğitimlerinin Verilmesi
Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik hükümlerine istinaden, aday memurlarımıza verilmesi gereken temel ve hazırlayıcı eğitimler Cumhurbaşkanlığı Uzaktan Eğitim Kapısı Platformu üzerinden verildi. Eğitimlerin uzaktan eğitim yöntemi ile verilmesiyle zaman ve kaynak israfına meydan vermeden, eğitimlerin en verimli şekilde tamamlanması amaçlandı.
Bilgi için tıklayınız.
Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 02.09.2024 11:02:12 tarihinde güncellenmiştir.