Marmara'da Enerji Verimliliği
Kampüs “YEŞİL” bir binaya katkıda bulunan çeşitli sistemleri bünyesinde barındırmaktadır. Bu bağlamda enerji verimliliğinin sağlanması odaklanmış olup ısıtma ve soğutma sistemleri merkezi olarak tasarlanmış, yüksek verimli cihaz tercihi yapılmıştır. Ayrıca binalarda ısı yalıtım sistemleri kullanılmıştır. Enerji verimliliğinde artış sağlayabilmek ve binalarda aydınlatma ihtiyacını en az tüketimle karşılamak için led ampül ve aydınlatma sistemleri ile güçlendirilmiştir. Binalar doğal ışıktan yararlanabilecek düzeyde tasarlanmıştır. Ayrıca bina çatılarına yerleştirilen yaklaşık 1.763 kWp fotovoltaik güneş panelleri ile enerji üretimi sağlanması hedeflenmektedir. Kampüs kendi enerjisinin büyük bir kısmını yenilenebilir enerji olan güneş enerjisi ile kendisi üretecektir.
Detaylı Bilgi İçin Linki Tıklayınız
Bina çatılarına fotovoltaik güneş panelleri yerleştirilmiştir. Kampüs kendi enerjisinin büyük bir kısmını yenilenebilir enerji olan güneş enerjisi ile kendisi üretmeyi hedeflemektedir.
Binalarda ısı yalıtımı yapılarak enerji verimliliğinde artış sağlanması hedeflenmiştir.
Üniversitemi çevresel sorumluluklarımızın bilincinde olarak, yeşil enerji kullanımını teşvik etmek ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına katkıda bulunmak amacıyla Yeşil Enerji Sertifikası almaya hak kazanmıştır.
Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi (SREEP)
Proje kapsamına güçlendirme projesi hazırlanan Göztepe Yerleşkesi Ord. Prof. Nihad Sayar Binası (School of Foreign Languages), Mühendislik Fakültesi A Binası, Teknik Eğitim Fakültesi (Mekatronik) ve Atatürk Eğitim Fakültesi (Ana Bina) Binalarının alınması sağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ve Dünya Bankası arasında 07.09.2021 tarihinde imzalanan projenin, garantörlüğünü Hazine ve Maliye Bakanlığı, uygulamasını ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerçekleştirmektedir. Bu proje kapsamında yatırım programına konulan işin ihale süreci tamamlanmak üzeredir. Üniversitemiz, deprem dayanımı düşük binalarının yapısal performansını arttırmak ve beklenen İstanbul Depremine karşın riski minimuma indirmek için gerekli çalışmaları kararlılıkla sürdürmektedir. Söz konusu binalarda 2024 yılı içinde Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi (KADEV) kapsamında enerji verimliliği uygulaması yapılacaktır.
Bilgi için tıklayınız.
Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi (2023) Başarı Durumu
Kamu kaynaklarının verimli kullanılması ve enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre kamu binaları için %15 enerji tasarruf hedefi tanımlanmıştır. Bu kapsamda, Marmara Üniversitesi'ne ait bina/kampüste 2019-2023 yılları arasında uyguladığımız enerji verimliliği önlemleri ile %16 ve üzeri tasarruf sağladığımız belirlenmiştir. Üstün başarı belgesi almaya hak kazanılmıştır.
Detaylı bilgi için: Kamu Binalarında Tasarruf Hedefi (2023) Başarı Durumu
Yeşil Enerji Sertifikasını görmek için tıklayınız.
Detaylı bilgi için: Yenilenebilir Enerji Sertifikası
Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 06.11.2024 10:37:28 tarihinde güncellenmiştir.