ERİŞİLEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ

ERİŞİLEBİLİR VE TEMİZ ENERJİ

1990 ile 2010 arasında, elektriğe erişimi olan insan sayısı 1,7 milyar daha artmıştır. Dünyanın nüfusu arttıkça, ucuz enerjiye talep de artacaktır. Fosil yakıtlara dayanan küresel ekonomi ve sera gazı emisyonlarının artması, iklim sistemimizde çok büyük değişiklikler yaratıyor. Bu değişiklikler de tüm kıtaları etkiliyor.

Temiz enerjinin teşvik edilmesi, 2011 yılı itibarıyla küresel enerjinin %20’den fazlasının yenilenebilir kaynaklardan üretilmesini sağlamıştır. Yine de, her beş insandan birinin elektriğe erişimi yok; ve talep artmaya devam ettikçe, dünya genelinde yenilenebilir enerji üretiminde büyük bir artış gerekecek.

2030 yılına kadar erişilebilir enerjiye herkesin kavuşmasını sağlamak için güneş, rüzgar ve termal gibi temiz enerji kaynaklarına yatırım yapmak gerekiyor. Daha geniş bir teknoloji yelpazesi için maliyet-etkin standartların benimsenmesi de, binalar ve sanayide elektrik tüketimini dünya genelinde %14 oranında azaltabilir. Gelişmekte olan ülkelerin tümünde temiz enerji sağlayacak altyapının genişletilmesi ve teknolojinin yükseltilmesi, hem büyümeyi teşvik edebilecek hem de çevreye katkıda bulunabilecek kritik önem taşıyan bir hedeftir.

7.2. 2030’a kadar yenilenebilir enerjinin küresel enerji kaynakları içindeki payının önemli ölçüde artırılması

7.2.1. Toplam nihai enerji tüketimindeki yenilenebilir enerji payı

KANITLAR:

 

  • Marmara Üniversitesi ve Nordex Enerji iş birliğinde düzenlen Rüzgar Enerjisi Ve Sanal Deneyim Merkezi”nin açılışı 5 Haziran Çarşamba günü Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Teknoloji Fakültesi’nde gerçekleşti. Öğrencilere rüzgar enerjisi teknolojileri üzerine pratik deneyimler kazandırmak üzere tasarlanan laboratuvar; rüzgar türbini prototipi, sanal gerçeklik gözlüğü, simülasyonlar, gerçek komponentler ve interaktif eğitim materyalleriyle birçok uygulama deneyimlerine açık bir şekilde tasarlanmıştır.
  • https://sustainability.marmara.edu.tr/surdurulebilir-kampus/yenilenebilir-ve-surdurulebilir-enerji/ruzgar-enerjisi-ve-sanal-deneyim-merkezi
  • https://sanayigazetesi.com.tr/marmara-universitesi-ve-nordex-enerjiden-is-birligi-ruzgar-enerjisi-ve-sanal-deneyim-laboratuvari-aciliyor/
  • 2022 yılında 1,2 kva güneş enerji santrali Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi 1. etap kapsamında yapıldı.
  • 2022 yılında enerji verimliliği sağlamak için yapılan yatırımların toplam 500.000 TL dir.
  • “Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi (SREEP)” kapsamına güçlendirme projesi hazırlanan Göztepe Yerleşkesi Ord. Prof. Nihad Sayar Binası (School of Foreign Languages), Mühendislik Fakültesi A Binası, Teknik Eğitim Fakültesi (Mekatronik) ve Atatürk Eğitim Fakültesi (Ana Bina) Binalarının alınması sağlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ve Dünya Bankası arasında 07.09.2021 tarihinde imzalanan projenin, garantörlüğünü Hazine ve Maliye Bakanlığı, uygulamasını ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gerçekleştirmektedir. Bu proje kapsamında yatırım programına konulan işin ihale süreci tamamlanmak üzeredir. Üniversitemiz, deprem dayanımı düşük binalarının yapısal performansını arttırmak ve beklenen İstanbul Depremine karşın riski minimuma indirmek için gerekli çalışmaları kararlılıkla sürdürmektedir. Söz konusu binalarda 2024 yılı içinde Kamu Binalarında Deprem Dayanımı ve Enerji Verimliliği Projesi (KADEV) kapsamında enerji verimliliği uygulaması yapılacaktır.

Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 09.09.2024 08:58:40 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM