SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR VE YAŞAM ALANLARI

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR VE YAŞAM ALANLARI

Dünya nüfusunun yarıdan fazlası artık kentlerde yaşıyor. 2050 yılına kadar bu rakam 6,5 milyar, yani dünya nüfusunun üçte ikisi olacaktır. Kentsel alanlarımızı inşa etme ve yönetme biçimimizi önemli ölçüde değiştirmezsek, sürdürülebilir kalkınmayı başaramayız.

Gelişmekte olan ülkelerde kentlerin hızlı büyümesi ve kırsaldan kente göçün artışı, mega-kentlerin sayısında büyük artışa yol açmıştır. 1990 yılında nüfusu 10 milyon veya fazla olan mega-kent sayısı 10 idi. 2014’te ise artık toplamda 453 milyon insanı barındıran 28 mega-kent bulunuyor.

Aşırı yoksulluk genellikle kentsel alanlarda yoğunlaşıyor; ulusal ve yerel yönetimler, bu alanlarda artan nüfusu barındırmak için çaba veriyor. Kentleri güvenli ve sürdürülebilir kılmak demek, güvenli ve erişilebilir konut sağlamak, gecekonduları dönüştürmek anlamına gelir. Ayrıca, toplu taşımacılığa yatırım yapmak, kamusal yeşil alanlar yaratmak, kentsel planlama ve yönetimi hem katılımcı hem de kapsayıcı olacak şekilde iyileştirmek anlamına da gelir.

  • Marmara Üniversitesi, Engelsiz Üniversite Ödülleri kapsamında 2022 yılı “Eğitim Erişilebilirliği” kategorisinde 6 ödül, “Mekânda Erişilebilirlik” kategorisinde 4 ödüle layık bulundu.

https://www.marmara.edu.tr/news/marmara-universitesi-yok-2022-engelsiz-universiteler-yarismasinda-10-odul-aldi

 

  • 2023 yılında Yükseköğretim Kurulu eğitimde fırsat eşitliğini her düzeyde sağlayabilmek amacıyla yükseköğretime girişte ve eğitim sürecinde yaşanan engelleri ortadan kaldırmak için “engelsiz erişim” ve “engelsiz eğitim” başlığı adı altında çalışmalar yürütmekte, bayrak ödülleriyle Üniversiteleri teşvik etmektedir. Marmara Üniversitesi YÖK 2023 “Engelsiz Üniversite Ödülleri” töreninde 7 bayrak aldı.

https://www.marmara.edu.tr/news/marmara-universitesi-yok-2023-engelsiz-universite-odulleri-toreninde-7-bayrak-aldi

 

  • Üniversitemiz, engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırabilmek, eğitim-öğretim süreçlerine tam katılımlarını sağlamak amacıyla RTE Külliyesi Mühendislik Fakültesi (M1, M2, M3, M4, M5 binaları) ve Teknoloji Fakültesi (T1, T2, T3, T4 binaları) binalarında engelli erişilebilirlik düzenlemeleri yaptı.

https://yapi.marmara.edu.tr/notice/rte-kulliyesi-muhendislik-ve-teknoloji-fakultelerinde-engelli-erisebilirlik-duzenlemeleri-tamamlandi

  • İstanbul’da engelli hastaların ağız ve diş sağlığı tedavisine kolay ve hızlı erişimini sağlayabilme amacıyla toplam inşaat alanı 6.824,20 m2 olan Engelli Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezi yapılmaktadır. “Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Engelli Diş Hekimliği Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yapımı İkmal İşi”nin fiziki gerçekleşmesi %45 seviyesine ulaştı. 

https://yapi.marmara.edu.tr/notice/recep-tayyip-erdogan-kulliyesinde-engelli-dis-hekimligi-uygulama-ve-arastirma-merkezi-yapiliyor

  • Bu başlığa, faaliyet alanımıza uygun düzenlenen eğitimler örnek olarak gösterilebilir.

https://musem.marmara.edu.tr/programlar/kurumsal-egitim-programlari/surdurulebilirlik-egitim-programi


Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 09.09.2024 09:06:22 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM