SORUMLU ÜRETİM VE TÜKETİM

SORUMLU ÜRETİM VE TÜKETİM

Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için, malları ve kaynakları üretme ve tüketme biçimlerimizi değiştirmek suretiyle ekolojik ayak izimizi derhal azaltmamız gerekiyor. Dünya genelinde en büyük su tüketicisi tarımdır ve tarımsal sulama, insanların kullandığı tüm taze suyun yaklaşık %70’ini buluyor.

Ortak doğal kaynaklarımızın verimli yönetimi ve zehirli atık ve kirleticileri bertaraf etme biçimimiz de bu amaca ulaşmada önemli hedeflerdir. Endüstriler, işletmeler ve tüketicileri geri dönüştürme ve atıkları azaltmaya teşvik etmek de, gelişmekte olan ülkelerin 2030 yılına kadar daha sürdürülebilir tüketim örüntülerini benimsemeye teşvik etmekle eşit derecede önemlidir.

Dünya nüfusunun büyük bir kısmı hala, kendi temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyecek düzeyde düşük tüketime sahiptir. Daha verimli üretim ve tedarik zincirlerinin yaratılmasında, satıcı ve tüketici düzeyinde küresel kişi başına gıda atığının yarı yarıya azaltılması da çok önemlidir. Bunun yapılması, gıda güvenliğini artırabilir ve kaynakları daha verimli kullanan ekonomiye doğru geçişi sağlayabilir.

12.a. Gelişmekte olan ülkelerin daha sürdürülebilir tüketim ve üretim kalıplarına yönelmeleri için bilimsel ve teknolojik kapasitelerini güçlendirme konusunda desteklenmeleri

 

  • Uygulamaya dönük programlar, TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülü sahibi tecrübeli akademik kadro tarafından uygulamaya yönelik mühendis yetiştirmek üzere, Araştırma Üniversiteleri Kategorisinde yer almanın avantajıyla, daha bilimsel ve teknolojik çalışmalara ağırlık verilebilmektedir. 

 

KANITLAR:

 

  • TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından 2023 yılında 7 Bilim Ödülü, 1 Özel Ödül, 1 Hizmet Ödülü ve 18 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi. Bilim insanlarına ödüllerini vermek için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 27 Aralık 2023 tarihinde "100. Yıl TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Töreni" düzenlendi.

 

  • "Uzay, Havacılık ve Biyomedikal gibi endüstrilerde yaygın kullanılan şekil hafızalı alaşımlar, titanyum ve nikel esaslı malzemelerden bileşen imalatı için süreçlerin geliştirilmesi, bileşenlerin yüzey ve yüzey altı mekanik ve mikroyapısal özelliklerini tahmin eden modellerin geliştirilmesi ve yüzey özelliklerinin iyileştirilmesi konularında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları" nedeniyle Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kaynak, 100. Yıl Teşvik Ödülü almıştır.

https://teknoloji.marmara.edu.tr/notice/100-yil-tubitak-bilim-ozel-hizmet-ve-tesvik-odulleri-toreni

 

  • Marmara Üni̇versi̇tesi̇ Teknoloji̇ Fakültesi̇nde, Uluslararası Nano Marmara Çalıştayı Doç. Dr. Adi̇l Güler, Doç. Dr. Ci̇hat Boyraz Ve Prof. Dr. Şahi̇n Uyaver Hocalarımız Tarafından Düzenlendi̇.

https://teknoloji.marmara.edu.tr/notice/marmara-universitesi-teknoloji-fakultesinde-uluslararasi-nano-marmara-calistayi-doc-dr-adil-guler-doc-dr-cihat-boyraz-ve-prof-dr-sahin-uyaver-hocalarimiz-tarafindan-duzenlendi


Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 09.09.2024 09:10:49 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM