İNSANA YAKIŞIR İŞ VE EKONOMİK BÜYÜME

İNSANA YAKIŞIR İŞ VE EKONOMİK BÜYÜME

2008 yılındaki ekonomik kriz ve küresel durgunluğun kalıcı etkilerine rağmen, aşırı yoksulluk içindeki işçi sayısı son 25 yılda büyük ölçüde azalmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde orta sınıf, toplam istihdamın artık %34’ten fazlasını oluşturuyor; bu rakam, 1991 ile 2015 arasında neredeyse üçe katlanmıştır.

Ancak, küresel ekonomi düzelmeye devam ederken, büyümenin daha yavaş olduğunu, eşitsizliklerin arttığını, iş imkanlarının büyüyen işgücüyle aynı oranda artmadığını görüyoruz. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, 2015 yılında 204 milyondan fazla insan işsizdi.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, sürdürülebilir ekonomik büyüme, daha yüksek verimlilik düzeyleri ve teknolojik yenilikleri teşvik ediyor. Girişimcilik ve iş imkanlarının teşvik edilmesi bunun anahtarıdır; zorla çalıştırma, kölelik ve insan ticaretini ortadan kaldırmanın anahtarı da etkin önlemlerdir. Amaç, bu hedefler hatırda tutularak, 2030 yılına kadar tam ve üretken istihdam, tüm kadınlar ve erkekler için insana yakışır iş sağlamaktır.

8.3. Üretim faaliyetlerinin, insana yakışır istihdam yaratmanın, girişimciliğin, yaratıcılık ve yenilikçiliğin desteklendiği kalkınma odaklı politikaların desteklenmesi ve finansal hizmetlere erişim yoluyla mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin resmiyet kazanmalarının ve büyümelerinin teşvik edilmesi

  • Fakültemiz mezunları, mühendislik temel eğitimleri dışında, bir makineyi, bileşenini, sistemi veya prosesi, beklenen performansı, imalat özelliklerini, ekonomikliği ve verimliliği sağlayacak şekilde seçme, geliştirme ve tasarlama becerisine sahip uygulamaları laboratuvarlarımızda yapmaktadırlar. Ayrıca, eğitim dönemlerinde bilgi ve becerilerinin, uygulama ile gelişmesi ve pekişmesi için yaz dönemlerinde 72 iş günlük stajları ve son sınıfın güz yarıyılında gerçekleştirdikleri işyeri eğitimleri bulunmaktadır. Böylece üretim faaliyetleri artım, istihdam gerekli şekilde kullanılmış olunur.

 

KANITLAR:

Çalışmalarımız

  • Toplumu bilinçlendirmeye yönelik eğitim anlayışıyla ve  Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğünün, 2023 yılı stratejik hedefinde Stratejik Planında,“Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğün dezavantajlı gruplar için yaptığı sosyo-kültürel faaliyetleri üniversite içerisinde sınırlı kalmayıp toplumda bulunan dezavantajlı gruplar ve yakınlarına yönelik çalışmalar yaparak ölçeğini ve STK’lar ile iş birliği yaparak yaygın etkisini geliştirmiştir. Bu bağlamda Ayrıca, engelli kişilerin potansiyellerini gözeterek oluşturulmak üzere yeni istihdam alanları için üniversite içindeki birimlerle ve STK’larla iş birliği içinde projeler geliştirilerek, dezavantajlı grupların hak temelli ve eşit yaşamaları için Sürdürülebilir Kalkınmanın 8. ve 10. Maddesine de istinaden çalışmalarını geliştirilerek büyütmüştür.
  • Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Üniversitemizin “İç ve dış paydaşlarla etkin ve verimli çalışmayı destekleyecek yapıda ulusal ve uluslararası işbirliklerinin ve ortaklıkların arttırılmasını sağlamak.” ve “Kültürel mirasa saygılı, eşitlikçi ve demokratik değerleri önceleyen, Üniversitemize, ülkemize ve dünyaya hizmet eden araştırmalar ve bilimsel çalışmalar yapmak; topluma hizmet ve sosyal adalet kavramlarının tüm paydaşlarca içselleştirilmesini amaç edinmek ve teşvik etmek, insanlığa hizmet etme hedefinin gerçekleştirilmesinde sürekliliği sağlamak.” Politikalarını da gözeterek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı desteği ve Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı işbirliği ile otizmli ailelere destek olacak 10 bölümden oluşan seminerler 2022-2023 yılında Atatürk Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümünün danışmalığıyla, düzenlenmiştir.
  • Çeşitli üniversitelerin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümlerinde okuyan toplam 8 öğrenciye kütüphanemizde staj yapma imkanı verilerek mesleki gelişimlerine katkıda bulunulmuştur:

https://kutuphane.marmara.edu.tr/dosya/kutuphane/Kalite/KDDB2023.pdf

  • 11 Mayıs 2022 tarihinde Marmara Üniversitesi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Uygulama ve
    Araştırma Merkezi (MİTTO) bünyesinde Fintech Summit düzenlenmiştir. Marmara Fintech SUMMIT , iş birliğini teşvik etmek, alandaki mevcut zorlukları ve fırsatları tartışmak için C-Seviyesi yöneticiler, önde gelen Fintech Uzmanları, karar vericiler, girişimciler ve yatırımcılar arasında güçlü bir ağ oluşturma ve çok paydaşlı diyaloğu kolaylaştıran özel bir alt yapı sağlamıştır. Odak noktası, finansal hizmetler endüstrisinin , inovasyon yoluyla karlılığı ve müşteri memnuniyetini artırmanın yeni yollarını bulmasını sağlamaktır. Fintech’in geleceğini
    şekillendirmeye yönelik çözümlerle tanışmak, network geliştirmek ve doğru bilgiye ulaşmak
    amaçlanmıştır. Alanında uzman 14 konuşmacıdan ve 4 panel oturumundan oluşan zirvede; Dijital Varlıklar ve Kripto Para, FINTECH Venture Builders and Investment, Geleceğin Finansı ve Fintech Politikaları konuları öne çıkarak dikkat ve ilgi çekti.
    Web Sitesi: https://www.fintech.mxstartup.com
  • SKA8 kapsamında 2030’a kadar gençler ve engelliler de dâhil bütün kadın ve erkeklerin tam ve üretken istihdama ve insana yakışır işlere erişimlerinin sağlanması hedeflenmiştir. Bu bağlamda https://avrupa.marmara.edu.tr/avrupa-arastirmalari-enstitusu/ogrenci/mezunlar adresinden mezunlarımızın hangi sektörlerde ne şekilde istihdam edildikleri ile ilgili bilgiye ulaşmak mümkündür.
  • 8.5. 2030’a kadar gençler ve engelliler de dâhil bütün kadın ve erkeklerin tam ve üretken istihdama ve insana yakışır işlere erişimlerinin sağlanması ve eşit işe eşit ücret ilkesinin tam olarak benimsenmesi, maddesi kapsamında birimimizde çalışan personelin listesi ekteki linktedir. 
  • https://musem.marmara.edu.tr/hakkimizda/idari-birimler
  • Ayrıca bu personellerin, 8.5.1. Meslek, yaş ve engelli kişilere göre, kadın ve erkek çalışanların, saatlik ortalama kazançları, 657 sayılı devlet memurları kanunu ve 375 sayılı KHK ile düzenlemeye alınmıştır.

Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 09.09.2024 09:01:04 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM