Cinsiyet Eşitliği

sdg-tr-4.png (14 KB) sdg-tr-5.png (16 KB) sdg-tr-10.png (17 KB) sdg-tr-11.png (21 KB)

Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESKAR) açmıştır. Bu merkezde birçok faaliyet hayata geçirilmektedir. ESKAR çatısı altında Üniversitemizde farklı bilim alanlarında bulunan akademisyenler ve/veya üniversite dışındaki diğer kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği sağlayarak ülkemizde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına, kadınların ekonomik statüsünün yükseltilmesine yönelik politika ve uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlayacak bilimsel bilginin üretilmesine olanak sağlamak, üretilen bilgiyi başta politikacılar olmak üzere çeşitli toplum kesimlerine ulaştırmak, ekonomide kadın istihdamının artırılmasına, kadınların çalışma hayatında yönetici pozisyonlarına gelmesi ve karar alma mekanizmalarına dahil olmalarına, kamusal kaynaklardan kadın sorunlarının aşılmasına yönelik faaliyetlere daha fazla kaynak ayrılmasını sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak, kadınları her alandaki hak ve olanakları ile bunlara erişim yolları hakkında bilgilendirip, erkeklerle eşit hakları istemek konusunda bilinçlendirmeye yönelik çeşitli faaliyetlerde bulunmaktır. Bilgi için tıklayınız.

ESKAR ve TÜBİTAK iş birliğinde ilki İstanbul'da gerçekleştirilen Kadın Kooperatiflerine Eğitim Projesi'nin ikincisi Eskişehir'de gerçekleştirildi. Eskişehir Haller Gençlik Merkezi Eğitim Salonu’nda gerçekleşen eğitime katılım oldukça yoğundu. Kadın Kooperatiflerine ulaşma konusunda TÜGİAD Eskişehir şubesinin desteği ile gerçekleşen eğitimlerin sonunda katılımcıların yüksek memnuniyet düzeyi gözlemlendi. Marmara Üniversitesi’nin alanında uzman hocaları tarafından Girişimcilik, Etkin İletişim, Dijital Pazarlama Eğitimleri 25-60 yaş aralığında bulunan kooperatif yöneticilerine ve üyelerine verildi. Eğitimlerin çıktısı olarak üretimini daha bilinçli, kar-zarar içerikli iş planını hakkında farkındalık sahibi, daha vizyoner, daha etkin iletişimin önemini kavrayan ve bunu dikkate alarak müşteri ilişkilerini kuran, dijital pazarlama ve çağa uygun yönetim ve üretimi bilen kişilerin oluştuğu, eğitime katılan ve eğitim sonunda bu bilinçle hareket eden kadınların neyi nasıl yaptıklarını daha verimli bir bakış açısıyla ele aldıkları görüldü. Eğitime katılan ve katılmayan kadın kooperatifleri arasında etkinlik çıktıları arasında ciddi bir farklılık oluştuğu gözlemlendi. Eğitim öncesi bu konulardan bihaber olan tüm kadınların, eğitim sonunda verimlilik, etkinlik, vizyonerlik gibi hususlarda üretim ve satış süreçlerini bu perspektiflerden ele alacakları saptandı.

Kayseri Kadın Kooperatifleri Eğitimi

Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın kooperatiflerini ziyarette bulunarak, el emeğiyle üretilen geleneksel sanatları değerlendirilerek çalışmalarda bulunuldu.

Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü düzenlendi.

Sürdürülebilir Kadın İstihdam Ödülü

Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi “Sürdürülebilir Kadın İstihdamı” ödülüne layık görüldü. Swisotel’de Almanya, Amerika ve Fransa gibi ülkelerin de katılımıyla yaklaşık 600 kişilik büyük bir organizasyonla düzenlendi. Ödül alan şirketler ve kurumlar arasında yer alan ülkemizin ilk kurulan kadın araştırmaları merkezinden olan Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ESKAR) Müdürü Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu sürdürülebilirlik konusundaki bu çalışmaların farkındalık açısından önemine değinerek ödülünü Dünya’da şiddet gören hiçbir kadın kalmaması temennisiyle Filistinli kadınlara ithaf etti.

İş Pozitif Projesi

Üreten kadınlarımız İş Pozitif Projesi lansmanında ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirmişlerdir.

Geleceğin Sektörlerinde Kadın, Genç ve Engelli İstihdamı Çalıştayı

Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Tübitak kapsamında düzenlenen “Geleceğin Sektörlerinde Kadın, Genç ve Engelli İstihdamı Çalıştayı” ilgili kamu kurumları , STK’lar ve paydaş üniversiteler ile yoğun bir katılımla Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesinde gerçekleştirilmiştir.

TÜBİTAK PROJESİ: Geleceğin Sektörlerinde Kadın, Genç ve Engelli İstihdamı

Engelli Öğrenci Birimi Ve ESKAR’ın düzenlediği 4.Engelli Kadınların Sosyal Hayata Katılımı ve İstihdamı Çalıştayı gerçekleştirildi. Kamuyu temsilen 3. Çalıştaya davet edilen konukların yanı sıra konjonktür hakkında bilgi edinmek ve yapılabilcek çalışmalarda STK’ları nasıl dahil edebileceğimize yönelik fikir almak üzere 3. Çalıştayda önerilen UNWOMEN, ILO ve ENKAD davet edilmiştir. 3. Çalıştayda yapılan ve ilgili bakanlıklarla paylaşılan 3.çalıştay raporu ve önceki iki çalıştay raporunda elde edilen çıktıların bir teyidi mahiyetinde sonuçlanan 4.çalıştay ile çok doğru adımlarla ilerlediğimiz ve hatta bu konuda Marmara Üniversitesi olarak bir kaç adım önde olduğumuzu öteyi görebilen vizyoner olduğumuzu anlamış bulunmaktayız. Bundan sonra yapacağımız çalıştayların ölçeğini bakanlıklarımız ile daha da büyütmek, yapılacak projeler ve yenilikçi atılımlar için akademi ve devlet iş birliğinin çok daha fazla verim getireceği anlaşılmıştır.

Uluslararası Dergi

Marmara üniversitesi cinsiyet eşitliği ve kadın haklarına verdiği önem neticesinde akademik olarak da çalışmalarda bulunmaktadır. Bu kapsamda Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi adı altında akademik çalışmaları genişletebilmek için dergi çıkarmıştır. Uluslararası hakemli ve yılda iki kez yayınlanmakta olan elektronik dergidir. Dergide, kadın ve toplumsal cinsiyet konularında her alanda yazılmış makalelere yer vermektedir. Kadın ve toplumsal cinsiyet alanında yapılacak akademik çalışmaları teşvik etmeyi, kadının toplumda ekonomik ve sosyal statüsünün yükseltilmesine yönelik olarak, kadın sorunlarını ve sebeplerini ortaya koyacak ve çözümlerinin geliştirilmesine olanak sağlayacak akademik tartışma ortamının gelişmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir. https://dergipark.org.tr/tr/pub/mukatcad

59c90e34118cc.png (77 KB)

 


Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 02.09.2024 10:48:03 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM