EŞİTSİZLİKLERİN AZALTILMASI
Gelir eşitsizliğinin artıyor olduğu, en zengin %10’luk kitlenin, toplam küresel gelirin %40’ını elde ettiği kanıtlanmıştır. En yoksul %10’luk dilim ise, küresel gelirden yalnız %2 ila 7 arasında pay alıyor. Nüfus artışını da dikkate aldığımızda, gelişmekte olan ülkelerde eşitsizlik %11 oranında büyümüştür.
Büyüyen eşitsizliklerin giderilmesi için, en düşük gelirli %10’u güçlendiren, cinsiyet, ırk ve etnik kökene bakmaksızın herkesin ekonomik katılımını destekleyen sağlam politikaların benimsenmesi zorunludur.
Gelir eşitsizliği, küresel çözümler isteyen küresel bir sorundur. Çözüm, mali piyasalar ve kurumların düzenlenmesi ve izlenmesini iyileştirmeyi, kalkınma yardımları ve doğrudan yabancı yatırımları en çok ihtiyaç duyulan bölgelere yönlendirmeyi içerir. İnsanların güven içinde göç ve hareket etmesini sağlamak da, büyüyen eşitsizliğin azaltılmasında önemlidir.
Çalışmalarımız
- Dezavantajlı grupta bulunan engelli öğrencilerimize eşitlikçi ve hak temelli eğitiminin sağlanması için ve kapsayıcılığı mekânsal anlamda gerçekleştirdiğimiz çalışmalar Sürdürülebilir Kalkınma Madde 4 ve net tanımlanmamış olsa da ilgi olduğu düşünülen Madde 10’a istinaden Engelli Öğrenci Biriminin yürüttüğü mekânsal erişilebilirlik 2015 yılından beridir, rutin bir şekilde gerçekleşmektedir.
- Marmara Üniversitesi, 2015 yılında gerçekleştirdiği kapsamlı kampüs ve bina incelemeleri sonucunda ZK Danışmanlığı raporlarına dayanarak mekânsal erişilebilirlik çalışmalarını planlamıştır. Bu raporlar, peyzaj ve bina erişilebilirlik durumlarını içermekte olup, noktasal erişilebilirlik çalışmalarında kullanılmaktadır. Ön çalışmaların ardından etkili bir erişilebilirlik düzenlemesi stratejik bir şekilde planlanmıştır. Şu ana kadar yapılan çalışmalar, Yapı ve Teknik İşler Daire Başkanlığı ile Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen ihtiyaç analizleri ve planlamalar doğrultusunda ilerlemiştir.
- 2016 yılında Kenan Evren Kışlasının Marmara Üniversitesine devriyle birlikte kampüslerde ve binalarda değişimler başlamış, yeni binaların projeleri erişilebilirlik standartlarına uygun olarak çizilmiştir.
- Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı ile iş birliği yaparak mekânsal erişilebilirlik çalışmalarını yürütmektedir. Engelli Öğrenci Birimi, öğrenci geri bildirimleri ve kampüs ziyaretleriyle ihtiyaçları belirleyip düzenlemelerin yapılmasını sağlamaktadır. Yapılan düzenlemeler ise ortak kararlar alınarak projelendirilmekte ve uygulanmaktadır.
- Erişilebilirlik noksanlıklarıyla ilgili olarak, engellilere uygun zemin uygulamalarının yapılmaması durumunda müdahalelerde bulunulmuş, ancak bu uygulamaların zaman içinde değişkenlik gösterdiği belirtilmiştir. Erişilebilirlik, Marmara Üniversitesinde bir politika halini almış ve kazandığı YÖK Engelsiz Üniversiteler Bayrak Ödülleri yapılan bu çalışmalar için kanıt niteliğindedir.
- Görme engelli kullanıcılarımız için hazırladığımız Metin Kitap Koleksiyonumuz 14.300 adet civarlarına ulaşmıştır:
https://katalog.marmara.edu.tr/yordam/?p=1&dil=0&aKutuphane=A&q=*&fq[]=kunyeKoleksiyonKN_str%3A%22P07-01%22
Bu sayfa Sürdürülebilirlik tarafından en son 09.09.2024 09:05:14 tarihinde güncellenmiştir.